top of page

SKINCHECK

1. Waarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor melanomen en huidkanker?

 

In Nederland worden jaarlijks 70.000 nieuwe patiënten gediagnostiseerd met een vorm van huidkanker (bron: NKI 2017). 1 op de 6 Nederlanders krijgt te maken met deze vorm van kanker. Door preventieve opsporing kan huidkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. 

 

2. Heb ik een huidcheck of moedervlek controle nodig

 

Vroege opsporing is uw beste verdediging tegen melanoom en andere vormen van huidkanker. Een grondige controle door een ervaren dermatoloog kan u helpen tijdig verdachte plekjes of moedervlekken te herkennen. Onze dermatoloog is één van de meest ervaren op het gebied van melanomen en huidkanker in Nederland. De meeste mensen hebben moedervlekken  die in de loop der tijd kunnen veranderen. Hoewel huidkanker met name op oudere leeftijd voorkomt, wordt het de laatste jaren op steeds jongere leeftijd gezien en is het aantal jong volwassenen dat huidkanker heeft de afgelopen jaren gestegen.  Het is dus een goed idee om jaarlijks een controle te houden.

3. Welke soorten huidkanker kennen wij? 

 

De meeste gevallen van huidkanker worden veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV-stralen, hetzij van de zon of van de zonnebank. In een vroeg stadium zijn de meeste typen huidkanker te genezen, daarom zijn regelmatige controles zo belangrijk.

Huidkanker is genoemd naar het type huidcel waar ze vandaan komt. Een aantal veelvoorkomende voorbeelden van huidkanker zijn:

- Basaalcelcarcinoom is afkomstig van de laagste laag van de opperhuid. Het is de meest voorkomende vorm van  huidkanker echter de minst gevaarlijke.

- Plaveiselcelcarcinoom is afkomstig van de middelste laag van de opperhuid en komt minder vaak voor maar  heeft meer kans op uitzaaiingen en heeft een hoger risico dan het eerstgenoemde. 

- Melanoom is waarschijnlijk de vorm  waarover u het vaakst heeft gehoord. Een melanoom is afkomstig van de  pigmentproducerende cellen (melanocyten). Het is de minst voorkomende vorm, maar het heeft de meeste kans op  uitzaaiing en is het meest agressief.

5. Wat is een dermatoscoop?

 

Een dermatoscoop is een medisch instrument dat speciaal is ontworpen om huidcellen te bekijken. Het vergroot structuren onder de huid om een meer gedetailleerde analyse van moedervlekken en huidafwijkingen mogelijk te maken, voor een nauwkeurigere diagnose. 

6. Wie loopt het risico op huidkanker?

 

Sommigen van ons lopen een hoger risico op huidkanker als we:

 

- Een geschiedenis hebben van eerdere huidkankers, waaronder melanoom

- Huidkanker bij meerdere  familieleden voorkomt

- Minstens één keer, in onze jeugd of tijdens onze tienerjaren, ernstige verbrand zijn in de zon, waarbij blaren zijn  ontstaan 

- Een lichte huid hebben die snel verbrandt, met rood of blond haar, blauwe ogen en soms sproeten

- Gebruik  maken van de zonnebank

- Een groot aantal moedervlekken hebben 

- In de tropen hebben gewoond

- Een beroep hebben gehad waarbij we veel zijn blootgesteld aan zonlicht

7. Wat is de beste bescherming tegen huidkanker?

 

Ultraviolette (UV) straling van de zon en van zonnelampen en zonnebanken beschadigt de huid en kan leiden tot melanoom en andere soorten huidkanker. Daarom is het verminderen van uw blootstelling aan de zon en zonnelampen de beste preventie. Dit kan op verschillende manieren:

Smeren: gebruik een zonnebrandcreme met spf 30 of meer, smeer in de ochtend en daarna iedere 2 uur (dit moet vaker als u heeft gezwommen of getranspireerd), gebruik een zonnebrandcreme die nog houdbaar is. 

Kleren: vooral voor kinderen is het belangrijk om niet alleen hun huid in te smeren, maar ook om uv-werende kleding te gebruiken voor extra bescherming. Ook een petje wordt hierbij aangeraden, net als een zonnebril. 

Weren: mijdt tussen 12 en 15 uur de zon en zoek de schaduw op. Voor kinderen onder de 1 wordt geadviseerd om deze gedurende de hele dag uit de directe zon te houden. Omdat je ook in de schaduw kan verbranden is het verstandig om ook dan de huid in te smeren met zonnebrandcreme. 
(Bron: kwf.nl)

8. Hoe weet ik of een plek verdacht is?

 

Het is niet gemakkelijk; sommige moedervlekken die perfect symmetrisch en consistent van kleur zijn, zijn misleidend en alleen een expert die de dermatoscope hanteert, kan de structuren van de moedervlek beoordelen. Andere moedervlekken die er kwaadaardig uitzien, omdat ze groot en lelijk zijn, kunnen absoluut prima zijn. Het is noodzakelijk om veel deskundige medische training en jarenlange ervaring te hebben met de dermatoscoop om deze op een betrouwbare manier in te zetten. 

9. Hoe wordt melanoom gediagnosticeerd?

 

Als jouw dermatoloog vermoedt dat een vlek op je huid een melanoom is, moet je mogelijk een kleine operatie ondergaan om de moedervlek te verwijderen. De moedervlek zal vervolgens worden opgestuurd naar de patholoog die het verder zal beoordelen. Dit is de enige manier om een definitieve diagnose te stellen. Een patholoog onderzoekt vervolgens het weefsel onder een microscoop om te controleren op kankercellen. Indien zo een operatie nodig is, verwijzen wij je naar een gespecialiseerd kankercentrum waar de behandeling tijdelijk zal worden overgenomen. 

10. Kan ik een zelfonderzoek van de huid doen?

 

Ja, dat kan en moet zeker, hier is hoe je een huidzelfonderzoek kunt doen:

 

Ga na een bad of douche voor een grote spiegel in een lichte kamer staan. Gebruik een draagbare spiegel om te kijken naar moeilijk zichtbare gebieden.

Begin met het gezicht en de hoofdhuid en werk naar beneden, waarbij u het hoofd, de nek, schouders, rug, borst, enzovoort controleert. Zorg ervoor dat u de voorkant, achterkant en zijkanten van de armen en benen controleert. Controleer ook de lies, de handpalmen, vingernagels, de voetzolen, de teennagels en het gebied tussen de tenen.

Mis de moeilijk te zien delen van het lichaam, zoals de hoofdhuid en de nek, niet. Een vriend of familielid kan mogelijk helpen deze gebieden te inspecteren. Gebruik een kam of een föhn om het haar te helpen bewegen, zodat je de hoofdhuid en nek beter kunt zien.

 

Wees je bewust van waar je moedervlekken zijn en hoe ze eruit zien. Door je huid regelmatig te controleren, raak je bekend met hoe jouw moedervlekken eruit zien. Leg de moedervlekken eventueel fotografisch vast. Zoek naar tekenen van verandering, met name een nieuwe zwarte moedervlek of een verandering in omtrek, vorm, grootte, kleur (vooral een nieuw zwart gebied), of het gevoel van een bestaande moedervlek. Let ook op nieuwe, ongewone of "lelijk ogende" moedervlekken. Als jouw arts foto's van je huid heeft genomen, vergelijk deze foto's dan met hoe je huid eruit ziet tijdens zelfonderzoek.

Controleer moedervlekken zorgvuldig tijdens perioden van hormonale veranderingen, zoals adolescentie, zwangerschap en menopauze. Als hormoonspiegels veranderen, kunnen moedervlekken veranderen.

 

Het kan nuttig zijn om de data van je huidonderzoek vast te leggen en notities te maken over hoe je huid eruit ziet. Als je iets ongewoons vindt, maak dan een afspraak om ons te zien zodat we het kunnen bekijken. Vergeet niet dat hoe eerder een melanoom wordt gevonden, hoe groter de kans op genezing.

4. Hoe lang duurt de skincheck?

 

Onze afspraken voor huidcontroles zijn meestal 20-30 minuten lang. Dit omvat aanmelden, een volledige medische geschiedenis van uw huid en eventuele overige aandoeningen, medicatiegebruik en allergieën.  ons informeren over eventuele zorgen, ons op de hoogte stellen van uw familiegeschiedenis, gevolgd door een volledige lichaamscheck.Aan het einde van het onderzoek zullen we afhankelijk van de bevindingen een vervolgafspraak plannen (dit is meestal na een jaar) of indien nodig, een vervolg beleid met u bespreken voor de korte termijn. 

Op dat moment zullen we opties voor behandeling bespreken. Als we ons zorgen maken over een moedervlek, zullen we uitleggen wat we hebben gevonden en u gelijk doorsturen naar een gespecialiseerd kankercentrum.

Indien er geen verdachte moedervlekken aanwezig zijn, maar u zich stoort aan bepaalde moedervlekken kunnen wij deze in onze kliniek verwijderen na het maken van een afspraak voor deze verrichting.

11. Waarom een skincheck bij The B Bar?

 

Jouw dermatoloog is een zeer hoog opgeleide expert. Zij is één van de weinige dermatologen in Nederland met zoveel expertise op het gebied van huidkanker en melanomen. 

Wij bieden professionele zorg voor huidkanker tegen een betaalbaar tarief bij een specialist die u kunt vertrouwen.

 

Wat kost een volledige skincheck bij The B Bar

 

Een volledige skincheck kost €150. Inbegrepen zijn:

  • Een algemeen dermatologisch consult

  • Een volledig huidonderzoek ter opsporing van symptomen van huidkanker

  • Onderzoek met behulp van een dermatoscoop

  • (Preventieve) adviezen op maat

  • Uitvoer door een zeer ervaren specialist op het gebied van huidkanker en melanomen

 

12. Heb ik een verwijsbrief nodig van mijn huisarts?

 

 Nee u heeft geen verwijsbrief nodig

 

13. Ik heb veel meer vragen, waar kan ik terecht?

 

  U kunt contact met ons opnemen via de mail: info@thebbar.nl of telefonisch: 020 3708187

bottom of page